Hout, aluminium of PVC?

Hout, aluminium of PVC? Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt als je nieuwe ramen nodig hebt.

De keuze van het materiaal speelt op verschillende vlakken een belangrijke rol. Omdat elk materiaal zijn specifieke voor en nadelen heeft, is het heel belangrijk dat je voor jezelf uitmaakt waar je prioriteiten liggen.

Hout

De sterkte van hout is de hoge isolatiewaarde. Omdat hout een natuurlijk product is heeft het ook een heel warme uitstraling. Ook is het een eenvoudig te bewerken materiaal waardoor speciale vormen haalbaar zijn. Omdat je de ramen kan schilderen hang je niet af van de gekozen kleur, deze kan eenvoudig aangepast worden.

Aan de ander kant moet je  hout regelmatig onderhouden. Het kan ook aangetast worden door de weersomstandigheden. De ramen zijn vaak heel robuust, waardoor je minder glasoppervlakte krijgt.

PVC

Prijs/kwaliteit is PVC een goede keuze. Het is heel onderhoudsvriendelijk, heeft een lange levensduur, en is niet onderhevig aan rotting of corrosie. Daarnaast is PVC ook een heel goede isolator. Zowel thermisch als geluidsisolerend. Voor PVC zijn er ook sierprofielen beschikbaar om een authentiek uitzicht te geven aan de ramen.

Bij PVC zit je beperkt in afmetingen. De profielen zijn ook heel breed waardoor je minder glasoppervlakte hebt. De ramen en deuren hebben ook een hoge uitzettingscoëfficiënt. Doordat PVC moeilijk te lakken is heb je een beperkte keuze uit kleurenfolies.

Aluminium

Aluminium is een heel duurzaam materiaal, het is heel onderhoudsvriendelijk, en niet gevoelig voor rotting. Doordat Aluminium zeer stabiel is kan je hiermee grote afmetingen aan. Verder zijn aluminium profielen veel smaller dan andere materialen, waardoor je veel glasoppervlakte krijgt. Je kan kiezen uit een grote kleurenwaaier van Ralkleuren en structuurlakken. Aluminium ramen zijn van uitzicht heel modern, maar met een steel of renaissance look kan je ook een klassiek uitzicht verkrijgen.

Desondanks dat aluminium het duurste materiaal is, wint het enorm aan populariteit. In vergelijking met ander materialen scoort het wel minder op vlak van isolatie. Doordat het minder eenvoudig te bewerken is zijn speciale vormen heel duur.

Hout – Aluminium

Door de combinatie van deze 2 materialen krijg je ook een combinatie van hun sterke eigenschappen. Zo scoren ze hoog in isolatiewaarde, zijn ze onderhoudsvriendelijk, en zijn ze verkrijgbaar in vele kleuren. Langs de buitenkant heb je de strakke moderne look van het aluminium, en aan de binnenkant de warme uitstraling van het hout.

Door de combinatie van materialen is de prijs van dit product hoger dan een profiel uit één materiaal.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.